По думите й в момента делът на пушачите сред пълнолетното население е 39%

„Моето лично впечатление е, че забраната имаше доста сериозен дисциплиниращ ефект върху пушачите. И това най-много ме радва. Трябва да призная, че в моята възрастова група делът на пушачите непрекъснато спада”.


Това сподели социологът Мира Радева в студиото на „Здравей, България”.


Разговорът бе породен от въпроса дали ще надделеят исканията на пушачите срещу пълната забрана за пушене и то часове преди поредния протест на пушачите в столицата. Той ще се проведе днес, 22 ноември, от 15.30 часа на пл. „Народно събрание”.


„С подобен ход няма да бъдат спечелени пушачите на страната на ГЕРБ. За сметка на това, голяма част от непушачите ще се ядосат. И що се отнася до дялови съотношения, в момента делът на пушачите сред пълнолетното население е 39%. Сред мнозинството са непушачи. Като общ дял от населението като сложим децата и бебета, делът на пушачите още повече намалява – на около 30 на сто”, пресметна Мира Радева.


По думите й най-активно пуши групата, която е между 14 и 30 години. А това означава, че не може да се прекъсне пъпната връв на започването на пушенето, смята още Радева.


Какво още заяви социологът Мира Радева и опонира ли й политологът Евгений Дайнов в студиото на „Здравей, България” - гледайте във видеото.