Карбовски представя историята на Кеазим ходжа - "достойна за филм, неповторима като реалността"

Тази събота, 24 ноември, социалният ъндърграунд “Отечествен фронт” разказва странна история с ходжа, Али Баба и магии и показва реално “гледане” на жив човек.

“Никога не вярвайте на телевизията! Нито на вестниците, нито на социологията! Вярвайте само на врачки, баячки и ходжи. Казвам това, защото знам как всеки ден стотици българи си решават проблемите като не отиват на доктор, а отиват на ходжа. Ето ви нашия филм – запознахме се с ходжа Кеазим. Един проект на Елена Димова – тя отиде да си гледа на ходжа, защото така й излезе като служебен ангажимент. Иначе я беше страх... Това беше един напълно доброволен експеримент по каноните на гонзо-журналистиката”, разказва Мартин Карбовски.

“Моля ви, не правете това вкъщи! Оставете магиите на професионалистите! А ако въобще ги оставите и спрете да вярвате в подобни глупости – тогава глупостите ще престанат да ви се случват”, предупреждава водещият.

Кеазим е турчин, но в паспорта му пише, че се казва Костадин. Майка му всъщност е еврейка, а баба му освен еврейка е била и ремсистка, която - подгонена от жандармеристите – оставила новородената си дъщеря при съседите си мюсюлмани. Уж било само докато мине хайката, но така и не се върнала да я потърси и изчезнала. След цели 16 години детето било потърсено от нейните братя, дошли от създадения вече Израел. Но за толкова години в семейството на имама на софийската джамия, момиченцето вече било приело исляма. А синът й Кеазим станал ходжа и започнал да гледа на книга...

“Това е историята на Кеазим ходжа. История, достойна за филм, магия, неповторима като реалността.... Истинската книга на живота явно се пише от Господ!”, коментира Карбовски и допълва:

“Това всъщност е неразказваният разказ за истинските взаимоотношения между хората, верите и религиите по българските земи. Това е истинската магия на България, а не онези другите, които се правят с вода от мъртвец или с демир бозан. Тери Пратчет казва: “Силата на една магия зависи от това колко силно вярва в нея омагьосаният.” Такива ми ти работи на Балканите!”

”Отечествен фронт”, събота, 24 ноември 2012 г., 18:00 по Нова телевизия

Не го изпускай, няма повторение!