Лъвски пай - около 5 млн. лв. от фонда за научни изследвания отиде в обръчи от странни фирми около НБУ

 

ГЕРБ пада с 15%, пише вестник „Репортер”. 15% от избирателите са оттеглили подкрепата си за ГЕРБ, откакто управляващата партия спечели парламентарния вот през 2009 г., съобщават от НЦИОМ. Според техните данни неодобрението премиера Бойко Борисов нараства, а БСП все повече се приближава към ГЕРБ. Вестник „24 часа” допълва темата политика с информацията, че министър Лиляна Павлова зае второ място в Топ 10 на политиците.
 
И още по темата политика - синя гилотина за Димо и Мартин, канят се да ги изключат от СДС заради бойкота на Петър Стоянов. Слухът, чедвама-трима депутати може да изхвърчат редиците на СДС разбуни вчера синия кулоар в парламента. Дали това ще стане, ще се разбере най-късно до 7 декември, когато  заседание на Националния изпълнителен съвет на СДС. 
 
Вестник „Сега” съобщава поредни разкрития - лъвският пай от парите за наука отиде в обръчи от странни фирми около Нов български университет, чийто бивш ректор е просветният министър Сергей Игнатов. Те ще получат милиони от Фонда за научни изследвания. Научната общност е скандализирана от пълната липса на прозрачност при провеждането на тазгодишната конкурсна сесия, при която за финансирането на 95 проекта от общо 1200 кандидатствали ще бъдат разпределени 14,8 милиона лева. Това са средства, които държавата определя от бюджета си, за да финансира приоритетни научни проекти. 17 от спечелилите проекти ще се осъществяват от фирми и фондации, регистрирани в апартаменти, без научен потенциал и научна инфраструктура. Повечето са създадени в последните година-две. Те ще получат лъвския пай от  общото финансиране – около 5 милиона лева. Някои от проектите са спечелени от приближени на шефа на Фонда Рангел Гюров – преподавател в НБУ.
 
Подробности по тези теми, както и по останалите акценти от прегледа на печата в "Здравей, България" - гледайте във видеото.