През какво минават близките на хората, които се нуждаят от кръв?

 

Решението да дариш кръв се взима импулсивно. Понякога от близки и приятели, а друг път от съвсем непознати. Понякога за възрастни, друг път за невръстни. В този случай за едногодишната Любомира, която от раждането си насам се бори със сърдечна малформация. 
 
„Детенцето навърши скоро годинка. Това беше минимумът, като възраст и сила, която то трябва да получи, за да се подложи на тази сърдечна операция за коригиране на малоформации”, обяснява Елена Молева – леля на малката Любомира.
 
Преди да започне операцията обаче, близките на бебето трябва да осигурят поне четирима кръводарители. 
 
„Сърцето ще се извади изцяло от тялото на бебенцето. Ще се оправят тези неща, надяваме се, и ще се върне обратно в тялото му здраво. През цялото това време бебето ще има нужда от много кръв, която се опитвам да събера. Мислех, че ще е лесно, но всъщност се оказа, че не е толкова лесно и бързо”, споделя Елена.
 
Лекарите изтеглят операцията на Любомира с два дни. Така близките на бебето имат още по-малко време, за да съберат нужната кръв. Освен да намерят доброволци, те трябва да вземат бележки от кръвните центрове, в които става даряването. А документите се предоставят на болницата, в която се извършва операцията.  
 
„Започнахме да бързаме много. Звъня, свързвам се с хора, пиша SMS-и, запознавам се по джиесема, без да виждам хората, да благодаря и да се моля”, продължава с разказа си лелята на Любомира.
 
По време на самата операция разговаряме с Елена. Тя вече е отдъхнала, защото се е справила със задачата си - намерила е кръводарители. Прави го чрез призив в социалните мрежи. 
 
„Написах там няколко теми, хубавото е, че има много съвестни хора, които безрезервно се включиха”, пояснява лелята на детенцето и допълва, че са се отзовали единствено и само непознати хора.
 
Включихме се и ние. С идеята, че всеки от нас може да изпадне в подобна ситуация. Не за друго, а защото у нас кръводарителите не стигат. Често в кръвните банки липсват не само запаси от редките групи, но и от масовите. А това принуждава близките на хората, които се нуждаят от преливане, да изпадат в безизходицата, в която изпаднаха близките на едногодишната Любомира.   
 
Повече по темата ще намерите във видеото.
 
Репортер: Нина Димитрова