Това се предвижда в проектозакон за предучилищното образование

„Нагласата не е това децата да ходят на училище, а да продължат да ходят на детска градина. На практика това, което притеснява много родителите е неразбирането, че задължителната предучилищна подготовка не значи децата да тръгнат на училище, а да посещават детска градина. Първо искаме да поставим задължителния ангажимент на държавата да се грижи за тези деца и след това идва задължителния ангажимент на родителите”.

 

Това заяви в „Здравей, България” Ваня Трайкова от дирекция „Образователни програми и образователно съдържание” в Министерството на образованието.

 

Изказването й бе породено от предстояща промяна в Закона за предучилищното образование, според която децата трябва задължително да посещават детска градина от 4-годишна възраст.


Промяната е планирана в проектозакон, който предстои да мине на второ четене в Народното събрание. Планира се тя да стане задължителна за 2016 – 2017 учебна година, което от своя страна ще даде възможност на общините да осигурят такава база, обясни още Трайкова. По думите й 80% от децата посещават детска градина.


Родителите обаче не са съгласни с тази промяна. „Ние искаме да имаме право на избор”, заяви Петър Пеев, председател на родителски комитет.


Той цитира  санкциите, които се предвиждат за родителите, които не пускат децата си на детска градина – от 150 до 300 лв., а за юридически и физически лица глобата е от 3 до 10 хиляди лева.


Повече по темата гледайте във видеото.