Според него финалът на този сценарий е "ГЕРБ сам на коня в дясно" на следващите избори

Никой от нас няма никакво намерение никъде да ходи, в никоя друга партия. Поне аз не знам и за себе си мога да го кажа твърдо”. Това каза в "Здравей, България" Димо Гяуров, един от изключените депутати от СДС, на въпрос получил ли е предложение от ДСБ или друга дясна партия. 

 

По думите му те ще представляват тези, които са представлявали и досега, но в никакъв случай „хунтата на СДС, която по стечение на обстоятелствата е узурпирала властта в СДС”. Според него има дълбоки различия помежду им и затова се е стигнало дотук, както и на натрупалата се нетърпимост.

 

„Истината е, че от доста време ни търсят чалъма”, каза Гяуров и допълни, че има и елемент на реваншизъм, на разплата, защото миналата година, след президентските избори, той е поискал оставката и на тогавашния шеф и на кандидата на за президент, които са се провалили и са показали "грандиозна некадърност". „Има и отмъщение”, допълни той,

 

„Не говоря с удоволствие на тази тема и не твърдя, че дясно мислещите хора са щастливи от това, което се случва. Просто то е неизбежно, защото има предателство. Четата е предадена отвътре”, категоричен беше депутатът. На въпрос останаха ли други неудобни, той отговори, че се върви към изпълнение на сценарий по ликвидиране.

 

„Най-вероятно това е ГЕРБ-ерски сценарий”, каза Гяуров. Мартин Димитров също изрази подобна теза. „Това е очевидно, защото когато виждаш едни хора целенасочено да загърбват печелившия проект като "Синята коалиция" и целенасочено да вървят към самоубийство, не можеш да има дадеш друга оценка – те са или идиоти, или предатели. Няма трета алтернатива”, каза той.

 

По темата за предложението на Петър Стоянов за конституционен съдия Гяуров каза, че тази кандидатура им е била „дадена”. „Нека да не ни се дава по този начин. Ние не сме съгласни с начина, по който това се случи. Това не беше наша кандидатура. Беше предложена отвън. Нямаше алтернативни кандидатури, нямаше обсъждане. За каква наша кандидатура говорим”, попита той.

 

Синята идея е подменена. За умиране не бих говорил, защото в политиката празно място не остава и аз съм убеден, че нещо ново, истинско, ще се създаде на това място”, смята Гяуров.

 

На въпрос ще успее ли дясното да се сплоти за половин година до изборите, за да влезе в парламента, Димо Гяуров отговори, че не се наема да гадае. „Моментът е неподходящ. Финалът на този сценарий е ГЕРБ сам на коня в дясно на следващите избори”.