Детето е преместено в друго училище заради липсатата на ресурсен учител, психолог и логопед

Инвалидът Цветан Чочев е баща на 7-годишно дете, което страда от аутизъм. Миналата седмица той потърси екипа на Нова, защото смята, че синът му е дискриминиран  в училище. Според наредба на Министерството на образованието за деца като сина му има ресурсен учител, психолог и логопед.


„На детето му е необходимо пълното подпомагане, което се отпуска психолог, логопед и ресурсен учител. В училището му е осигурен само ресурсен учител. Но логопедите и психолога не бяха допуснати от директорката на училището, защото не им дава стая”, твърди бащата на момчето – Цветан Чочев.


Но в 135-то училище няма свободни кабинети, където могат да бъдат настанени психологът и логопедът. Малкият Петър е изпратен в съседно училище. Екип на Нова телевизия потърси директорката на 135-то училището Мария Димитрова.


„Аз съм от пет години директор и всяка година съм осигурявала помещения за логопед и психолог и ресурсни учители. Тази година нямах помещение за кабинет на логопед и психолог. И сме намерили този компромисен вариант. На Чочев сме му предложили логопедични услуги в близкото до нас 17 СОУ”, обясни директорката на образователното заведение. Тя твърди още, че не са отказвани логопед и ресурсен учител на 7-годишното дете аутист.


От своя страна логопедът в съседното 17-то училище. Тя не пожела да покаже лицето си пред камерата на Нова, но обясни: „След като приемът за учебната 2012-2013 е завършил в края на месец септември и в кабинета са приети 49 деца, той дойде и настоя, че неговото дете трябва да бъде прието при всички положения, тъй като в 135-то училище нямало ресурсен психолог и ресурсен логопед”, разказва Бонева.


Бащата обаче отново подава жалба в Регионалния инспекторат, че не му се осигурява логопед. Вследствие на това, логопедът в 17-то се съгласява да приеме детето.


Местенето от една институция в друга се оказва не само от тежко финансово бреме, но и създава трудности за привикването на детето с различните социални работници.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Карина Георгиева