Това обяви водещият на Новините Николай Дойнов след завръщането си от турско-сирийската граница

„Този район, който е до турската граница, от известно време насам, може би четири месеца, е изцяло под контрола на Свободната сирийска армия. Там такъв обстрел е нямало. Това, което ни се случи на нас, вероятно беше голям късмет от журналистическа гледна точка и първа сериозна военна офанзива от страна на Редовната армия в този район”.


Това заяви в студиото на „Здравей, България” водещият на Новините на Нова Николай Дойнов, който преди ден се завърна от турско-сирийската граница.


Дойнов обясни, че посещението в размирния район е с цел да направят интервюта с част от армията, "която е имала сериозен успех над т.нар. „46-та бригада на Въоръжените сили на Сирия”. "Тя е завзета от тях, имаше пленници. Млади момчета, част от Редовната армия бяха пленени, разказваха интересни неща. Ръководството на Свободната армия трябваше да се срещне с нас. И точно, когато завършвахме едно от интервютата, се случи всичко това”, допълни журналистът.


Водещият на Новините поясни, че след обстрела е имало ранени хора, но той лично не разполага с информация за загинали.


По думите му около 70% от пострадалите хора, които се лекуват в турските болници, не са военни, а са деца, жени и възрастни хора. „Много е трудно да се лекуват в сирийските болници, защото те биха били арестувани или няма достатъчно медикаменти. Вариантът да се лекуват в Турция е едно от малкото спасения в момента”, обясни още Николай Дойнов.


На въпрос дали има сериозна бежанска вълна от хора, които преминават границата, Дойнов отговори уклончиво.


Той обаче разказа за куриозен случай: „Заснехме български автомобили, които се продават в този район. Автомобили, купени от България, от нашите автоборси, с наша регистрация, които се продават там. И има пазар, по време на гражданска война има сериозен пазар за тези автомобили втора ръка от България”, разказа още журналистът.


Операторът Росен Илиев допълни, че „това е бизнес на сирийци, живеещи в България. Печалбата, която реализират от тях, те я обръщат в храна и медикаменти и обратно ги връщат там при хората. Всичко това, което се случва в Сирия като финансиране идва от Сирийската диаспора”, добави операторът.


Целия разговор гледайте във видеото.


Подробен репортаж за посещението на Николай Дойнов и Росен Илиев на турско-сирийската граница гледайте в неделя (2 декември) от 19.30 часа в "Темата на Нова"