Според тях първият контакт с бебето е най-важен

Първият контакт между майката и бебето е изключително важен. Това е една първа връзка, едно безмълвно общуване, което е изключително важно за тяхната по-нататъшна връзка”, каза в „Здравей, България” д-р Валентина Григорова, зам.-директор на Първа АГ болница.

 

Припомняме, че през последните дни имаше протести за това, че майките не могат да бъдат веднага след раждането с децата си. Д-р Григорова уточни, че в тяхната болница, когато майката желае да е с бебето, тя е с него. „Съобразяваме се с изискванията на майките”, увери лекарят.

 

„Първите секунди с детето са най-ценният миг в живота”, каза Цветана Бадова, която е родител. Според нея този контакт не трябва да се прекъсва, за да може детето да бъде закърмено, защото това е важно за него.

 

Елена Иванова, която е майка на три деца, разказа, че при първите две раждания контактът с децата й е бил отнет. Третото й дете е родено в домашни условия.

 

Цветана Бадова разказа още, че въпреки че не е искала да й бъдат правени манипулации и е искала да роди по нормален начин, такава й е направена. „Ние не правим нищо, което не иска пациентката”, увери зам.-директорът на Първа АГ болница.

 

Целия разговор гледайте във видеото.