За това предупредиха от Сдружението на автосервизите в София

Зимата идва с пълна сила, а следващата седмица синоптиците очакват и снеговалежи. Това е и основен повод шофьорите да помислят как да подготвят автомобилите си за зимните условия на пътя.

Едно от основните затруднения пред собствениците обаче си остава изборът на сервиз. Само в София автосервизите са над 1 000, изчисляват от браншовото сдружение.

„Предполагам, че легалните от тях са не повече от 500”, обясни пред Нова телевизия Димитър Димитров, член на Управителния съвет на Сдружението на автосервизите в София.

Според Александър Бъчваров, който е собственик на сервиз в София, около 30 до 50% от клиентите идват в сервиза му след извършен вече ремонт на друго място.

„Идват да отстраним пораженията, направени в някой нелегален сервиз. Така в най-добрия случай цената им излиза двойно, понякога и тройно”, обяснява Александър Бъчваров.

За да бъдат по-качествени и сигурни ремонтите, експертите препоръчват на шофьорите да си направят сервизна книжка, в която всяка смяна на част да бъде отбелязвана. Въпреки че някои сервизи се опитват сами да водят сервизни книжки на ремонтираните при тях автомобили, практиката се налага трудно.