Децата й Мартина, Стефи и Тео обясниха, че безусловно вярват на майка си

„Аз не съм отишла пияна на работа”. Това заяви в студиото на „Всяка неделя” учителката Илияна Иванова, която наскоро бе задържана на работното си място с 2,6 промила алкохол в кръвта.


Ето и обяснението й. „Седмица преди това имаше имен ден и бяха останали бутилки. Аз имах свободни часове. Бях решила, че съм дежурна, имаше малко объркване в програмата за дежурства. Отидох по-късно, като подготвих предварително настроението”, разказа Иванова.


Учителката по немски език в 130 СОУ „Стефан Караджа” обаче обясни, че въпреки че е знаела, че не може да носи на алкохол, си е позволила да изпие 200 грама или една чаша червено вино.


„Това е моята грешка. Не искам да крия, признавам си я. Но това не означава, че ние и аз в частност като представител на учителското съсловие, едва ли не сме някакви чудовища, които отиват и развращават, и измъчват. Напротив, това, с което се сблъсквам ежедневно в училище, човек не може да си го представи”, каза в своя защита Илияна Иванова. По думите й в училище има деца, които нямат въображение, които скучаят и копнеят да бъдат изслушани.


На въпрос какво точно е искала да изпее на децата в злополучния ден, тя отговори, че е искала да създаде коледно настроение и да им попее на немски език. „Това е вината ми. Извинявам се”, повтори думите си учителката.


В ефира на Нова телевизия тя разказа за трудностите в живота й – как мъжът й се разболял от епилепсия, започнал да ги малтретира и така грижата за децата, семейството и тяхната прехрана паднала върху нейните плещи. „Най-грозното от всичко беше развода и мъката, която изживяха децата”, заяви още тя, но отказа да обясни повече подробности за живота им.


На въпрос дали иска да се върне отново в клас, тя отговори: „Аз копнея да се върна в училище при децата. И съм дълбоко обидена на колегите или колегата, който е извикал полицията. Категорично съм убедена, че не съм била в такова състояние, че да ме отведат и да ме държат цял ден с белезници”, обясни с болка учителката.


Илияна Иванова преподава и в друго училище, където учат предимно роми. Тя изненада с разказа си, че когато тръгнала на следващия ден на работа, първата й мисъл била да се хвърли отнякъде и да сложи край на живота си. Причината – „защото щяха да ми се подиграват и щяха да страдат децата ми. В този момент реших, че не трябва да ме има. И понеже в мен винаги надделява здравия разум, реших да се отбия в психодиспансера”, допълни още тя.


Заключението на лекарите, с които учителката е разговаряла е депресия.


„Прекалено много, скъпо мое общество, се изисква от нас бедните, и в прекия, и в метафоричния смисъл на думата учители – и да ги научим, да ги оброзаваме, да знаят три езика минимум, да бъдат перфектни математици”, отвърна Иванова.


В края на предаването децата на Илияна Илиева също влязоха в студиото на „Всяка неделя”. Мартина, Стефи и Тео без задръжки обясниха, че безусловно вярват на майка си.


Целия разговор може да гледате във видеото.