Причина за резките думите между управляващи и опозиция е блокираният Изборен кодекс

На 18 декември управляващи и опозиция продължиха да си отправят взаимни обвинения заради блокирания Изборен кодекс. Продължиха и взаимно да си искат извинение.

Според опозицията властта готви непрозрачни избори. Управляващите контрираха с точен списък на представителите на ръководните позиции в различните изборни комисии. ГЕРБ имат 31 души, а БСП и ДПС - общо 42.

Управляващите демонстрираха и какво би се случило, ако се приеме предложението на Мая Манолова от БСП - ръководителят на секционната избирателна комисия или секретарят да подписват бюлетината.

"С начина на полагане на подписа на всеки един от тези двама членове на комисията - контролират вота, като знаят след това всеки по списък за колко човека е отговарял, подписва се и след това си преброява хората дали всъщност е изпълен ангажимента. Няма как да приемем такива промени", обясни Искра Фидосова от ГЕРБ.

Нека така обаче вижда ситуацията Мая Манолова.

"ГЕРБ да престанат с маймонджулъците. Компромис с демокрацията няма да направим. Технологията на измамата очевидно е в техните глави. Ние нямаме илюзии, че можем да спрем контролирането на вота и купуването на гласове и впрягането на цялата държавна машина в полза на управляващата партия”, заяви Мая Манолова.

Как би изглеждал бъдещият парламент, ако изборите бяха сега?

Четири партии биха минали 4-процентната бариера, показват данните от национално проучване на Центъра за изследване на общественото мнение.

ГЕРБ може да разчита на подкрепа от 24,5% от българите.  БСП - на 18,5%. ДПС е трета политическа формация с електорални симпатии от 6,3%, а "България на гражданите" на Меглена Кунева е с близък резултат  от - 5,8%. Всички други остават под прага за влизане в парламента.