Образователният министър обяви, че ще има ново ръководство на Фонда

Има ли злоупотреби във Фонд "Научни изследвания" и как са се раздавали парите там - това ще проверява инспекторатът към Министерския съвет и експерти от Световната банка.

Резултати от проверката на инспектората ще има преди Коледа. Ако бъде доказано, че някой е злоупотребявал със средства, той ще си понесе отговорността, увери ресорният министър Сергей Игнатов.

Част от протестиращите учени се срещнаха с министъра и премиера Бойко Борисов в министерския съвет и настояха за по-широко обсъждане на проектоправилника, както и на бюджета на Фонда за следващата година. Нови правила ще има от Нова година, това обаче означава и преразглеждане на начина на финансиране там.

Междувременно, образователният министър заяви, че след като приключи обсъждането и приемането на новия правилник на Фонд "Научни изследвания" ще има ново ръководство на Фонда.

На 19 декември парламентарната образователна комисия изслуша управителя на Фонда Христо Петров и образователния министър Сергей Игнатов във връзка със скандалната последна конкурсна сесия на фонда. Двамата обаче не отговориха на редица въпроси, свързани със спазването на законодателството и нормативната база при провеждането на процедурата.

Депутатът от Синята коалиция Веселин Методиев предложи работна група към комисията да анализира случващото се във Фонда.

"Ние сме изправени пред един много голям скандал, трябва да има радикални персонални и нормативни промени", коментира той.

Депутатът от ДПС Лютви Местан поиска международна експертиза за класираните и некласираните проекти.

"Създавате непреодолимо усещане, че цялостната конкурсна процедура е опорочена и е проведена в нарушение и на закона и на правилника по който работи фонда", коментира депутатът.

До гласуване на предложенията обаче така и не се стигна, защото депутатите от управляващото мнозинство провалиха заседанието като си тръгнаха по време на почивката и така не успя да се събере нужният кворум, за да продължи заседанието.