Това каза министърът на образованието във връзка с изслушването му в ресорната парламентарна комисия

„Много лесно може да излезе краят на тази сага, като хората се убедят, първо себе си трябва да убедят, че когато има конкурс, има печеливши, има и губещи. 95 са екипите, които са спечелили проекти. Това не е бюджетно раздаване на пари”.

 

Това каза министърът на образованието Сергей Игнатов във връзка с изслушването му в образователната комисия по въпросите за Фонд „Научни изследвания”.

 

От заседанието на комисията излязоха зам.-председателят на ДПС Лютви Местан и "синият" депутат Веселин Методиев, недоволни от това, че имат малко време да зададат въпросите си.

 

„Разбрахме се, че ако има въпроси, в писмен вид ще бъде отговорено на всички. Описанието само на документите от тази сесия са 1600 страници или един тон и 200 килограма”, коментира Игнатов.

 

Той обясни, че екипите, чиито проекти са спечелили конкурса, е трябвало в срок от три дни да задействат процедурата по сключването на договорите.

 

„Иначе Фондът преди се проверяваше от Агенция „Държавна финансова инспекция”. Вътрешният одит на министерството беше там. В края на февруари, по искане на българските учени, се разбрахме със Световната банка да излезе с доклад, тъй като тя също прави проверка по случая”, обобщи минисътрът.

 

За тази конкурсна сесия екипите, които са кандидатствали са 1094. Над 400 са рецензентите, които са оценявали проектите.

 

Относно възнагражденията на учителите образователният министър обясни, че „минималните стартови заплати за младши, старши учител и началната за директор се увеличават средно с около 12%. На всички останали в системата, стартовите заплати се увеличават също.

 

Разбрахме се, всяка стотинка, която е дадена за образование в новия бюджет да отиде за увеличаване на заплатите”, допълни министър Игнатов.