Според бившия президент трябва да развиваме ядрена енергетика

Не бягам от Русия. За „Южен поток" не избягахме. Взехме 500 милиона и тогава Борисов прецени, че руските пари не миришат. А сега за „Белене” не ги иска. Това е външен натиск”, каза в предаването „Отговорът за АЕЦ” Георги Първанов, бивш президент на Република България.

 

Според нето този референдум е бил плах, неуверен, неубедителен. „Няма защо да помпаме самочувствие и да твърдим, че това е голяма победа”, каза Първанов. От друга страна обаче, той смята, че не се затваря възможността за развитието на ядрена енергетика у нас.

 

„При референдумът „Бургас – Александруполис” гласуването беше 27 % и тогава всички политици, особено тези на ГЕРБ, казаха „приключваме този проект”. Ние се съгласихме, въпреки, че можехме да кажем, че референдумът е неуспешен, този проект продължава”, допълни бившият президент. Затова според него проектът трябва да влезе за ново обсъждане в Народното събрание, тъй като 1,5 милиона гласували са повече от 120 депутата, които са отменили решението за „Белене”. „Ядрена енергетика трябва да има”, каза той и допълни, че нямаме бъдеще, ако не развиваме висока технология.

 

Според Първанов „главният саботьор на проекта се казва Бойко Борисов”.  „Това е най-голямото поражение за Борисов и ГЕРБ”, допълни бившият президент. Бившият президент каза още, че те достатъчно основание Борисов да си „посипе главата с пепел, а защо не и да си подаде оставката”.

 

На въпрос трябва ли задължително руснаци да строят централата в Белене той отговори, че стратегически инвеститор може да се намери. "Нека да дойде и американски, но българската държава трябва да е последователна”, каза той.

 

Според Първанов Борисов не е добър управленец и е слаб премиер. „Той може да печели битки, но вече се вижда, че може и да губи. Той няма стратегическо мислене. Неговият хоризонт е къс”, смята Първанов.

 

По думите на Първанов няма кой друг да повлияе на мисленето на Борисов освен САЩ. „В Европа никои не би попречил”, каза той и допълни, че общата европейска политика не е такава, че да препятства изграждането на АЕЦ.

 

Цялото интервю на Мартин Карбовски с Георги Първанов гледайте във видеото.