Според него най-важното е било, че над 79% от българските граждани не са отишли да гласуват

„Днес загубиха всички български граждани от първия демократичен референдум”, каза на пресконференция Цветан Цветанов, заместник-председател на ПП ГЕРБ.

 

Причината според него е, че са похарчени 20 милиона лева за референдум, за който нагласата е била отрицателна. „79% от българските граждани казаха "Не", не отидоха да гласуват и не станаха част от спектакъла на БСП. 12% от имащите право да гласуват, гласуваха "За", това е около 854 000 души”, каза Цветанов и допълни, че това е резултата от кампанията на БСП.

 

„На парламентарните избори 2009 г. 748 000 гласоподаватели гласуваха за Коалиция за България. БСП искаше да направи най-скъпата партийна социология, която да реализира с този референдум. Българският данъкоплатец плати 20 милиона лева, за да видят те дали имат по-голяма подкрепа”, каза Цветанов.

 

По думите му референдумът беше проведен по правила, гласувани от Тройната коалиция - БСП, НДСВ и ДПС.

 

Според него най-важното в този референдум е, че над 79% от българските граждани не са отишли да гласуват, отишли са само 21%.

 

„Референдумът е голяма заслуга за демокрацията в България. Всички знаем каква беше подписката и броят на подписалите се в нея. В не малката си част подписката беше тенденциозно манипулирана, защото имаше общини, в които въпросите бяха "за евтин ток" или "за скъп ток", посочи още Цветанов.