Това ще сложи край на ходенето по институции, висенето по опашки и разправиите...

Всеки скоро ще може да има електронна самоличност. Става въпрос за смарт карта с уникален цифров код, който ще ни осигурява възможност да ползваме електронните услуги на държавната администрация. При използване на електронното ЕГН в интернет данните ни са защитени, защото не са заложени в смарт картата и нейния код.

Ако притежаваме такава карта, ще ни бъдат спестени много трудности като например изваждането на свидетелство за съдимост.

Ситуацията в момента е следната - ако ни трябва такова, е необходимо да отидем до районния съд, да чакаме на опашка, да попълним заявление. Ако не сме родени в съответния град, чакаме три дни, за да получим обратната информация.

С притежанието на смарт карта всичко това отпада.

„Вие се идентифицирате, влизайки на портала на електронното управление, заявявайки услугата свидетелство за съдимост. Вместо да си вадите личната карта, вие го правите с тази карта. Оттам нататък информацията, която вече е събрана за вас някъде в администрацията, ви се изпраща на посочения от вас e-mail адрес", обясни Валери Борисов - зам.-министър на транспорта и инф. Технологии.

Чипът на картата е с обем 80 килобайта. В него се съдържа квалифицираният електронен подпис, електронната идентичност, а може да съдържа дори данни за здравното ни осигуряване.

Скоро ще можем да ползваме 50 услуги на Столичната община.

Очаква се картите за електронна идентичност да спестят пари, както на потребителите, така и на администрацията, и да намалят риска от корупция.

Министърът на транспорта Ивайло Московски преговаря с МВР електронното ЕГН да бъде вградено в личните карти след 2016 г.

Така ще се възползваме от още възможности, което ще сложи край на ходенето по институции, висенето с часове по опашки и разправиите с чиновниците. Ще бъдат свързани системите на 34 ключови държавни регистри, сред които Търговския, БУЛСТАТ, ЕСГРАОН.

Целта на министерството е да се доближим до давания за пример в Европа - Естонски модел на електронно правителство. До края на април се очаква пилотните картите да влязат в употреба.

Повече подробности ще намерите във видеото.

Репортер: Живко Константинов