Лекарите в Русе предполагат, че Мелиса ще остане с мозъчни увреждания

Лекарите в Русе се борят за живота на бебе, което вероятно е било душено от майка си в родилния дом в Кубрат. Малкото дете  е в тежко състояние.

Втори ден бебето е на апаратна вентилация. То е докарано в русенското неонатологично отделение два дни след раждането си в болницата в Кубрат.

В тежко състояние е, с насинявания по лицето, с леко разраняване на носните ходове. Придружаващият персонал предаде, че вероятно майката се е опитвала да го души”, обясни д-р Нина Радкова – която е началник на неонатологичното отделение.

Малкото дете носи красивото име Мелиса и е манекенски мерки - 3 кг и цели 50 см. За съжаление е с мозъчен оток. Лекарите предполагат, че детето ще остане с увреждания. Никой от близките на бебето не го е потърсил. Майката Фикрие живее в русенското село Тетово. Работела от време на време като краварка.

Хората в селото разказват, че Фикрие искала да отиде на язовира, където да роди сама бебето си, а после да го изостави. Но все пак отишла в болница.

„Това е четвърто дете, родено от нея. Двете деца даже със съдебни решения и са й отнети родителските права. Досега не е работено с това момиче, което отчитаме като наша грешка и като грешка на социалните служби”, коментира кметът на село Тетово Невяна Атанасова.

Фикрие ходела с широки дрехи и съселяните разбирали, че е била бременна, едва след като се родели децата.

И трите по-големи деца на Фикрие са настанени в социални домове. Ако малката Мелиса оживее, най-вероятно и тя ще последва съдбата на събратята си.

Повече подробности ще намерите във видеото.

 

Репортер: Олга Василева