Икономист и бивш социален министър в „Нокаут” по темата

Кое е по-добре – да има по-дълго, но по-зле платено майчинство или то да е по-кратко, но по-добре платено… или пък да се даде възможност на майките да избират? Отговорите потърси Васил Иванов в рубриката „Нокаут” на „Събуди си”.

Майчинството е гореща тема от няколко месеца, след като парите за отглеждане на дете замръзнаха вече четвърта година. Майки организират нови протести днес в цялата страна. Идеята за намаляване на майчинството от две на една година, но парите от втората да се прехвърлят към първата, дойде от социалния министър Тотю Младенов.

Предложението на Младенов е „един от възможните варианти към една много важна цел, която е алтернатива на сегашния модел, а именно – да се насърчават майките да се връщат по-бързо на работа” коментира икономистът от „Индъстри уоч” Лъчезар Богданов. По думите му това е стъпка в правилната посока, защото когато майки с две деца стоят няколко години вкъщи, без да работят, са „тотално декласирани” на пазара на труда. „Проблемът с лошата организация и липсата на места в детските градини не може да се реши с друга политика”, смята още експертът.

Имаме демографска катастрофа” констатира бившият социален министър Емилия Масларова и попита риторично: „но имаме ли национална стратегия или политика, която да ангажира държавата с подпомагане на младите семейства – няма!”

По всяко време майката може да се върне на работа. Законодателят е предвидил тя да може да вземе 50 на сто от обезщетението за втората година върху заплатата си”, отбеляза Масларова. „В същото време никой не е казал, ако майката се върне на работа, когато детето навърши една година, дали и кога ще получи парите за втората година, за които всяка една майка и всеки един мъж се осигуряват цял живот… докато навършат пенсионна възраст.”

Целият сблъсък в „Нокаут” по темата за майчинството можете да проследите във видеото.