По темата говори д-р Мария Папазова в предаването „На кафе”
„Месото на скара носи две вреди. Мазнината трябва да изтече, защото е пълна с канцерогенни химикали и хормони. Само месото съдържа голямо количество аминокиселина – креатин, която се разпада при високите температури на група хетероциклени амини. Това са много мощни канцерогени”, обясни в студиото на „На кафе” д-р Папазова. Темата в понеделник бе „Как домашно приготвената храна може да бъде опасна?”
За да се предпазим от вредните въздействия при печенето на месо на скара или на барбекю, д-р Папазова препоръча мръвките да се слагат на скарата, само когато пламъкът е изгаснал и е останала единствено жаравата. Целта е месото да бъде далеч от пламъци и активен огън.
Повече по темата може да гледате във видеото.