Комисията се позовава на 17 съставени акта срещу енергодружеството

ДКЕВР откри процедура по отнемането лиценза на ЧЕЗ, съобщиха от енергийния регулатор.

Комисията е взела решението, позовавайки се на 17 съставени акта срещу електроразпределителното дружество. От там уточниха, че започването на процедура не означава автоматично отнемане на лиценз. До окончателното решение ще се стигне след най-малко 2 седмици.

По-рано обаче от комисията обясниха, че процедурата ще е сложна и може да не завърши с отнемане на лиценз, ако нарушенията не са сериозни или ако операторът ги коригира. Не е ясно и дали нарушение в Закона за обществените поръчки изобщо може да е причина за отнемане на лиценз, защото договорът е сключен по Закона за енергетиката.

„Това не е процедура, която може да започне и да свърши в един ден”, заяви Димитър Роков, член на ДКЕВР. „Ще се съобразим с препоръките на прокуратурата”, допълни той.

 

От ЧЕЗ обявиха своята позиция с писмо до медиите. В него пише, че проверката на държавната финансова инспекция е установила седем нарушения на наредбата за възлагане на малки обществени поръчки, за което са съставени актове.


Инспекцията обаче не е  констатирала нарушения при доставките. Затова оттам са категорични, че „ЧЕЗ разпределение България” не е нарушавало закона за обществените поръчки”. Също така „дружеството е готово да оказва пълно съдействие при всички извършени проверки на дейността му в страната”.


Евентуалното прекратяване на договора на ЧЕЗ вече нанесе сериозни поражения на фирмата. Акциите й на фондовата борса се сринаха и се стигна дори до спирането им от продажба.


Действията срещу дружеството могат да доведат и до дипломатически проблеми. Външният министър на Чехия обяви, че  е готов да подкрепи ЧЕЗ с дипломатически средства на европейско равнище. Но допълни, че проблемът е преди всичко на компанията. В материал на агенция Ройтерс чез отрече неправомерни действия.

 

В материала си от Чехия, агенция Ройтерс цитира българския премиер Бойко Борисов. Агенцията пише, че с обещанието да отнеме лиценза на ЧЕЗ, той се е опитал да прекрати масовите протести срещу високите цени на тока и да накаже чуждестранната компания. Ройтерс посочва, че Борисов не е дал конкретни приични за наложената на ЕVN и „Енерго про” глоби или защо само ЧЕЗ може да загуби лиценза си.


„Единственият, който може да реши за отнемане на лиценза е независимия енергиен регулатор. До този момент ние не сме информирани за официално отнемане на лиценза. Регулаторът трябва да мотивира причините за отнемането. Трябва да се установи период, в който ЧЕЗ трябва да се справи с проблемите”, обясни Барбора Пупванова - говорител на ЧЕЗ Чехия.


Днес акциите на ЧЕЗ в Прага паднаха с 1.4 процента, като отбезаха най-ниските си стойности от 3 седмици насам. Ценните книжа на ИВН се сринаха с 4 на сто, а тези на „Енерго про” с 10 процента. Агенция Ройтерс припомня, че приходите на ЧЕЗ в България съставят 1.5 процента от оперативната печалба на дружеството.


„Настоящата ситуация в България е предизвикана от това, че показанията на електромерите са отчетени за по-дълъг период, в който бяха включени и коледните празници. ЧЕЗ прави най-доброто, за да обясни на българските граждани защо сметките за ток са по-високи този път. Стартирахме информационна кампания тази седмица. В нея, на хората заедно със сметките си, ще получат и писмо с обяснение за нея”, допълни говорителят на ЧЕЗ Чехия.


Чешкото правителство, което е собственик на 70% от ЧЕЗ, вече реагира на новината, че лицензът може да бъде отнет. Министърът на индустрията Мартин Куба обяви, че ситуацията е обезпокоителна. Ройтерс припомня, че цената на тока в България се е повишила с 13% през юли миналата година. Ефектът от увеличението обаче не е бил усетен до момента, до който хората не са започнали да използват електрическата енергия за отопление през зимата.