Ето как чуждите медии отразиха случващото се в България

България е с репутацията на страна, затънала в беззаконие и корупция. Това се казва в анилз на вестник "Ню Йорк Таймс" по повод оставката на Бойко Борисов.

 

Влиятелното американско издание отбелязва, че оставката на кабинета е станала факт след протести срещу цените на електроенергията, продължили цяла седмица и прераснали в сблъсъци с полицията.

 

Хиляди българи, разгневени заради тлъстите сметки за ток, принудиха премиера Бойко Борисов да подаде оставка, пише пък вестник USA Today.

 

Борисов аргументира оставката си с това, че протестите са ескалирали в насилие, което той не може да приеме. "Няма да стоя и гледам окървавения "Орлов мост". Всяка капка кръв е срам за нас", заяви той. При сблъсъците с полицията бяха ранени 14 души.

 

Демонстрациите бяха поредната порция хаос в източноевропейската страна - най-бедната в ЕС, където средната месечна заплата е едва 380 евро.

 

В неделя по улиците излязоха 100 000 души, част от които замеряха с яйца и домати правителствените сгради в София.

 

Демонстрантите горяха сметки за ток и издигнаха искания за оставката на Борисов и кабинета му заради неспособността им да подобрят жизнения стандарт на хората.

 

Електроенергията в България е поскъпнала с 13% от юли 2012 г. Така цената става твърде солена за повечето българи.

 

Американският вестник "Вашингтон поуст" също не подмина случващото се у нас. Изданието разказва за Елена Христова, която е пенсионерка, но винаги е плащала своите сметки навреме. Докато не получава сметка за ток, която е в размер на 60% от нейната месечна пенсия.

 

Това я кара да се присъедини към последните антиправителствени протести и да изгори сметката си за електричество. Христова е сред хилядите българи, които провеждат протести в градове в цялата страна, като понякога има и насилие.

 

Демонстрациите са изблик на гнева на българите срещу повишаването на цените на тока, корупцията и цялостния икономически упадък в България, която вече е най-бедната нация в ЕС.