Това каза от трибуната на НС президентът Росен Плевнелиев

Датата, на която България ще избере следващия, 42-и парламент вече е ясна – 12 май. В обръщението си към народа и Народното събрание президентът Росен Плевнелиев обяви деня на предсрочния вот и очерта виждането си за излизане от кризисната ситуация.

Ако се стигне до балотаж, той ще бъде седмица по-късно, на 19 май. В речта си Плевнелиев обърна особено внимание на анализа на протестите от последната седмица. Той заяви, че протестиращите не просто са свалили правителството, а са задали нова, правилна посока на работа на институциите. Президентът се обърна към лидерите на протестите, но и към лидерите на политическите партии да не водят страната към дестабилизация, а да се грижат за гражданския мир и да вървят към диалог с институциите.

Плевнелиев очерта и задачите, които стоят пред бъдещия служебен кабинет, който съвсем скоро трябва да влезе в правомощията си. Освен, че ще организира изборите, той трябва да осигури и спокойната работа на институциите. Плевнелиев загатна и какви хора се търсят, за да попълнят състава на служебното правителство. Това ще бъдат експерти, без да се вглеждаме в тяхната политическа принадлежност, уточни президентът.

Вече знаем, че граждански борд ще работи към състава на служебното правителство. Изборите да се проведат когато Централната избирателна комисия е готова.

Изборите да се проведат когато Централната избирателна комисия е готова и в ден, който не съвпада с християнските празници. Така президентът определил 12 май.

„Не искам избори на Цветница и Великден. Това са светли християнски празници, които не може да бъдат натоварени с политически страсти. Нека тези празници ни просветлят и обединят, а не противопоставят и разделят”, заяви пред депутатите държавният глава. В речта си той очерта справедливите според него искания на протестиращите:

„Нашите сънародници искат много прости неща. Първо – да ги управляват почтени хора, второ - да не ги крадат, трето – да не ги лъжат, четвърто да живеят добре.”

Росен Плевнелиев посочи и невъзможните за изпълнение искания на недоволните:

„Някой от протестиращите искат ЕРП-та да станат държавни. От друга страна не вярват в държавата. Не искат държавата да финансира партиите. От друга страна кой да ги финансира - бизнесът ли? Така по-добре ли е? Говори се за национализация, но това не е добре, защото ще изгони инвеститорите.”

Неизпълнените обещания на политиците, неефективните институции и ниското доверие към тях са взривили общественото недоволство според президента:

„От това какви лица ще влязат в следващия парламент и какво ще свършат, зависи дали очакванията на протестиращите ще останат разочаровани и с това да се създаде допълнително напрежение след време.”
 
Антимонополно законодателство, преструктуриране на сектор енергетиката и либерализирането на пазара на ток - държавният глава остави за следващия парламент. На сегашните депутати постави задачи със спешен срок за изпълнение - сред тях са мерките за опазване на природните богатства и пакетът от закони в сектор "Сигурност".

„Обмислете възможността за промени в кодекса за социално осигуряване. Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване или Закона за държавния бюджет за 2013 година. Както и други краткосрочни решения в политиката по доходите и в подкрепа на най-нуждаещите се.”

Президентът потвърди ангажимента на кабинета в оставка пенсиите да бъдат увеличени от 1 април. Правителството на Бойко Борисов обеща увеличение на пенсиите с от 2 до 10%. И въпреки че предложи на депутатите да преразгледат бюджета, по-късно в речта си Плевнелиев заяви, че финансовият план на държавата ще се изпълнява стриктно, както е заложено.

„От президента хората очакват истината, а тя е, че не разполагаме с магическа пръчка, с която да направим народа богат. Богатството се постига не с магия, а с работа, инвестиции и производство.”

В парламента се обединиха около мнението, че в оставащите два месеца до извънредните избори не може да бъде свършена много работа. Според „Синята коалиция” и ГЕРБ програмата на служебното правителство трябва да се ограничи до най-належащото. Управляващите и сините бяха категорични, че не може да се очаква от служебното правителство да извади страната от кризата.

Най-критични към словото на Росен Плевнелиев се оказаха от "Атака". „Аз по време на изборите казах, че той става за салонен управител, не за президент. Сега си коригирам мнението – и за салонен управител не става”, заяви лидерът на националистите Волен Сидеров. Според „Атака” работата на служебния кабинет трябва да е подложена на постоянен контрол, за да не бъдат сключвани неизгодни сделки.

Политическа атака към Плевнелиев отправиха и от РЗС. Яне Янев поиска от президента публичност и прозрачност по време на консултациите за съставянето на служебния кабинет.

„Вчера в 11:47 часа, след дълга едночасова среща, е излязъл от президентския кабинет Огнян Донев. Защо президентът не оповестява срещите си с българските олигарси?

В отговор от пресслужбата на президентството обясниха, че държавният глава е провел в два дни работни срещи със синдикатите и четирите работодателски организации, които са членове на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Освен Огнян Донев, който е председател на КРИБ, в разговорите са участвали и представители на БСК, БТПП и Асоциацията на индустриалния капитал.

 

Лидерът на социалистите Сергей Станишев подложи на лека критика датата на вота, избрана от държавния глава, като заяви, че изборите не бива да са на Великден, но предсрочният вот може да е на Цветница.