ДКЕВР взе решение след огромния обществен натиск на протестиращите

Цената на тока ще намалее още от утре, обещаха от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

До решението се стигна след огромния натиск на протестиращите, довели до спешни промени в Закона за енергетиката.

Намалението за трите дружества не е еднакво.

Най-доволни ще са абонатите на енергодружествата в Южна и Западна България. Намалението, което се предвижда за EVN и ЧЕЗ е малко над 7%. Абонатите на ЕНЕРГО-ПРО пък ще получат намаление малко над 6%.

От енергийния регулатор бяха категорични, че това е „най-компромисното решение и най-безболезненото за момента”.

От ДКЕВР предложиха да се калкулират по-малки технологични разходи за енергодружествата. Така в нашите сметки ще се калкулират 12, вместо досегашните 15%  за загуби по мрежата и кражби на ток.

Това обаче не се хареса много на енергодружествата.

„Това категорично е стимул за повишаване на нашата ефективност, но също така, знаем, че единственият начин за намаляване на тези разходи е увеличаване на инвестициите”, заяви Зорница Генова от ЧЕЗ.

Освен това Националната електрическа компания ще продава по-евтино тока, произвеждан от  централите на природен газ, защото цената на самото синьо гориво също падна от тази година. От НЕК обаче не бяха съвсем съгласни.

„Не е нормален принципът, когато има увеличение да не се извършва промяна, когато има намаление – да се извършва”, смятат от НЕК.

Тарифите ще се променят така, че хората да имат стимул да ползват повече ток през нощта. Намаляването на цените с днешна дата обаче породи съмнения доколко системата ще остане стабилна.

„Реагирате малко или много на бедността на хората, но отива на заден план прагматичността и стабилитета на системата. Защото в енергийната система е много трудно да се поддържа балансът”, заяви Божидар Митев от КНСБ.

От ДКЕВР увериха, че на този етап не се очакват сериозни затруднения за всички предприятия по верига. Експерти алармират обаче, че ако трудности все пак възникнат, комисията няма да има друг избор, освен да компенсира със скок в цената за бита от първи юли.

Същевременно синдикатите смятат, че намаляването на тока ще остави хиляди миньори без работа.

Повече по темата – във видеото