Новият министър ще настоява студентските такси да бъдат "замразени"

Засилени мерки при провеждането на матурите за дванайсти клас обеща новият образователен министър Николай Милошев. Целта е зрелостните изпити да протекат спокойно и да не се стигне до изтичане на информация. До дни на среща с ректорите ще се реши дали ще се увеличат таксите в университетите. 


Достъпът до всички училища преди деня на матурата ще бъде ограничен.


За да не изтича информация предварително, създаването на теста по български език и литература ще започне два часа преди началото на изпита. Финалният вариант на матурата ще се създаде в последния момент - чрез сглобяване на отделни части, изтеглени като на тото.


„Компютър със сигурност ще ги тегли. Имам уверението, че всичко ще бъде направено по възможно най-изрядния начин”, коментира министър Милошев.


Възможните комбинации от въпросите са близо 12 милиона. Тестът отново ще се състои от 41 въпроса, а вариантите ще потеглят към училищата по интернет. 


„Аз лично се наемам да проверя всичко предварително – не мога да си позволя слаби моменти”, отбеляза още образователният министър.


До края на седмицата пред ректорите на висшите училища министърът ще настоява да се "замразят" таксите, които студентите плащат


„Ще разбера техните причини за исканите увеличения, да видим до къде биха могли да отстъпят, много ми се иска да остане положението от миналата година. Разбира се, с тях трябва да се консултирам”, обясни образователният министър.


Министерството започва и повторна ревизия на проектите, които бяха финансирани от Фонд „Научни изследвания”. Тези, при които се открият слабости, ще отидат в прокуратурата, закани се образователният министър.


До дни ще приключи и друга проверка - свързана с казуса с учителя, участвал в танца „Харлем шейк”, заедно с учениците си.


Подробности ще намерите във видеото.