Според председателя на “Движение 21” няма как БСП да яхне прилива

„Милиционерите и пенсионираните милиционери се занимават с работата си. Те това могат. Частни ченгеджийници е имало и ще има. За какво се оплакват, като повече от три години си живееха в тази страна и не им пречеше, че милиционерщината е завладяла всички човешки сфери. А сега вият като линейки”, каза в предаването „Здравей, България” Татяна Дончева, председател на “Движение 21” по повод подслушването на журналисти и опозиционни политици у нас. 

 

Мен не ме подслушват. Живея си спокойно и се кефя на живота”, допълни тя.

 

Относно обвиненията на прокуратурата към бившия земеделски министър Мирослав Найденов Дончева каза, че той „отдавна върви по въжето на цирка, но не знам дали е имал предпазно въже”. Според нея ГЕРБ е трябвало да хвърлят някого на вълците. 

 

Дончева смята, че Законът за амнистията изобщо не засяга случаите на корупция. „Безстопанствеността не е корупция. Тук говорим за подкупи. Ще напълните затворите с хора ли?”, попита тя и предложи да се отделят половината хотели по морето за затвори

 

„Мирослав Найденов ще бъде разследван, защото такъв е животът. Така Цветан Цветанов ще се похвали, че е един принципен човек”, каза председателят на “Движение 21” и добави, че бившият земеделски министър не иска да види живота като озъбено куче

 

На въпрос започна ли обновлението сред социалистите, Дончева каза: „В политиката не е вярна максимата „По добре късно, отколкото никога”. Според нея лицата в БСП трябва драстично да бъдат сменени

 

„БСП дълго време са показвали, че мнението на хората и обществото не ги интересуват. Обновлението на партията по начина, по които се случва, можем да го сложим кавички”, смята тя. 

 

По думите й левицата има един ключов проблем и той не може да бъде преодолян и това е мнението, че в партията има застаряващи хора, има необразовани хора и обслужва интересите на най-едрата олигархияДончева добави още, че от 1999 година БСП не може да преодолее различията и смените е трябвало да станат през 2009 година. 

 

На въпрос какво ще стане, ако БСП остане още четири години извън властта, тя отговори: „Има неща, които са неизбежни като прилива и отлива”. Според нея няма как БСП да яхне прилива. „Просто ще получи едно задоволително парче. Отсега казвам, че Станишев няма да е загубил тези избори. БСП не може да участва в управлението, освен ако няма задкулисна договорка”, аргументира се Дончева.

 

Според нея Станишев може да е преизбиран още 10-20 години, но това ще е за сметка на образа на БСП.

 

Цялото интервю с Татяна Дончева гледайте във видеото.