Това би спряло планираното увеличение на таксите

Държавата да плаща по-голямата част от студентските такси в университетите. Това предлага министърът на образованието професор Николай Милошев. Според него обаче на този етап средства за това в бюджета няма. Ректори на висшите училища също поискаха повече пари за повишаване на издръжката на студентите в някои специалности.

 

Сега държавата плаща една трета от таксата на всеки студент. Останалите две трети кандидат-висшистът сам изважда от джоба си. Според образователния министър дяловете трябва да се обърнат

 

„Трябва да се преосмисли ако питате мен. Може би най-правилната в действителност е две трети към една трета”, коментира проф. Николай Милошев.

 

Ректорите подкрепиха идеята с аргумента, че това би спряло планираното увеличение на таксите. Пари за това в хазната обаче засега няма.

 

За да не се стигне до повишение на таксите ректорите поискаха и повече държавни пари за издръжката на студенти, изучаващи педагогически, икономически и инженерни специалности. За това били нужни около 50 милиона лева. 

 

Антоан е третокурсник в УНСС и всяка година държавата плаща за обучението му 693 лева. 

 

Дисбалансът трябва да изчисти работна група в министерството, но с уговорката, че пари за това за тази година нямало