Той определи темата за Държавна сигурност като "част от чалгата на прехода"

Заместник-министърът на икономиката Божан Стоянов е проверяван през 2008 година и според документ данни за съпричастност към Държавна сигурност няма.

 

Това заяви министър-председателят Марин Райков на извънредна пресконференция. Комисията по досиетата излезе с информация в сряда, че Стоянов е бил агент с псевдоним „Младенов”. 

 

Божан Стоянов е вербуван през 1988 г. Тогава той е на 25 години. Настоящият зам.-министър е сътрудничил на Пето районно управление на ДС, твърдят от Комисията. 

 

„От 2008 година нищо не се е променило в миналото на Стоянов. В архивния масив и в публично оповестените документи няма негово съгласие да сътрудничи, няма и данни за извършена каквато и да е дейност от него, няма и данни за заличаване на документи. Наличните единствено картонче и вписване в регистър попадат в друга хипотеза на Закона за досиетата", заяви служебният премиер, цитиран от БГНЕС. 

 

Той определи темата за Държавна сигурност като "част от чалгата на прехода". Райков заяви още, че „изискванията за проверка за принадлежност към Държавна сигурност не могат да бъдат като свидетелствата за съдимост и да се актуализират през шест месеца”.