За 60-годишния камерен оркестър популяризирането на музиката от 17 и 18 век е истинска мисия

Най-старият бароков оркестър в света „I musici di Roma” тази вечер изнася концерт във Варна. Сред инструментите, на които свирят италианските музиканти е най-старата виола на планетата, изработена през 1600-та година. Оркестърът е направил и първия в света звукозапис на „Годишните времена“ на Вивалди, превръщайки творбата в една от най-известните композиции в света.


За 60-годишния камерен оркестър популяризирането на музиката, владееща Европа през 17 -18 век, е истинска мисия. През 70-те години „I musici di Roma” правят първото музикално видео на класическа музика.


„Този особен език на музиката ни дава възможност да съпреживяваме и да получаваме нови емоции от това пътуване във времето. По този начин бихме могли да направим съпоставка между човека, който е в модерните времена, тоест човека на нашето време, и хората, които са обитавали тези времена и по някакъв начин те се сливат”, обяснява концертмайсторът Антонио Анселми. 


За виолиста Масимо Парис, който е в оркестъра вече 36 години, да свири на виола „Гуарниери“ от 1697-ма, е истинска привилегия и гордост. „Това е голяма красота, защото да се свири на такива старинни инструменти е особено усещане”, споделя той.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Искра Урумова