БСП ще трябва да разчита на подкрепата на противоположни партии, коментира агенцията

Надпартиен икономист, който не си прави илюзии за предизвикателствата пред най-бедната държава-членка на ЕС, се очаква да оглави ръководено от социалистите технократско правителство след изборите в България, отбелязва в коментарен материал Франс прес.

 

„Икономиката е в състояние на свободно падане. Публичният дефицит нараства, фискалният резерв е намален до минимум, преките чуждестранни инвестиции са близо до нула”, заяви късно снощи 53-годишният Орешарски. Докторът по икономика обаче не смята да обещава, че горчивото лекарство, което ще предпише за излекуването на болната икономика, ще започне да действа незабавно, коментира АФП, предаде БГНЕС.

 

Дори най-бързите и уместни мерки няма да дадат незабавен резултат. Предстои ни тежка зима”, призна той. Имайки предвид, че лятото още не е започнало в България, дори не е сигурно, че правителството му ще издържи до падането на първите снегове в страната, отбелязват обаче анализатори, цитирани от френската информационна агенция.

 

БСП, която остана втора политическа сила на вчерашните избори, вероятно ще трябва да разчита на подкрепа в парламента от две диаметрално противоположни партииДПС и ултранационалистите от "Атака". Междувременно ГЕРБ, която е първа на изборите, но чийто лидер Бойко Борисов не се очаква да успее да сформира коалиция, ще създава затруднения на Орешарски, прогнозира Франс прес.