По думите на лидера на РЗС изборите са били един фарс

„Тези избори бяха един фарс. Такова купуване на гласове не е имало никога и дай Боже, да няма оттук нататък. Иначе при такъв тип избори никой не е в състояние да прави каквито и да било демократични процедури”. Това заяви в студиота на „Здравей, България” лидерът на РЗС Яне Янев.


Той посочи, че това е била брокерска дейност. „Все едно политическите партии са превърнати на брокери, търговци за гласове. Това бяха тези избори. От тези протоколи, които в момента са написани, се вижда, че под чертата на избирателните списъци има два и три пъти повече избиратели, отколкото в основния списък. Нещо друго, вижда се, че голяма част от имената, които са дописани, на практика не отговарят на документи за самоличност. Тоест, са вписани някакви стари данни, които нямат нищо общо с лични карти или паспорти”, допълни още Янев.


По думите му всички митове, които са пуснати по адрес на РЗС, се оказали блъф.ГЕРБ ни разби парламентарната група, ГЕРБ ни открадна субсидията, ГЕРБ ни остави без нито един представител в секционните избирателни комисии”, каза още Яне Янев.


Той припомни времето, когато е бил председател на парламентарната комисия за борба с корупцията. „Има три нови досъдебни производства. Делото Шарланджиева свърши с дисциплинарно производство. Има и сигнали срещу двама депутати от ГЕРБ. Едната депутатка – Петрова от Бургас, дори дойде и си хвърли оставката. Моята комисия разкри, че нейната майка, чрез службите за социално подпомагане, източвала пари”, поясни Янев. По думите му голяма част от сигналите са срещу ГЕРБ. „От над 300 преписки 150 са за хора по един или друг начин свързани с ГЕРБ”.


Запитан, ако РЗС беше част от това Народно събрание, каква щеше да бъде неговата позиция, Янев отговори: „Щяхме да напуснем и да ги оставим сами. Българският народ да гледа как 120 депутати ще изберат правителство, което е невъзможно. По Конституция това няма как да се случи”, коментира той.


Янев обаче прогнозира, че ГЕРБ ще напусне парламента и няма да позволи да бъдат сочени техни депутати, едва ли не, че ще гласуват за това правителство, докато при „Атака” това няма да се случи”.


Целия разговор гледайте във видеото.