Служебният кабинет оставя почти завършена автомагистрала „Тракия”

Новият модел за образуване на цените на тока ще бъде готов до края на седмицата. Това обяви министърът на икономиката и енергетиката Асен Василев, отчитайки работата на своето ведомство. Новата схема ще гони най-ниската цена за крайния потребител, без тя да се изкривява заради различните добавки. 

 

Министърът на икономиката и енергетиката Асен Василев беше категоричен, че досегашният начин за избиране на обществен доставчик на електричество трябва да се промени. Идеята обаче за налагане на мораториум върху сегашните цени за тока е неприемлива и против европейското законодателство.

 

„Цената да бъде запазена, като се работи с играчите в системата и се намалят разходите - като се свърши трудната работа, а не е да става каквото ще и системата да губи пари и всеки да си прави каквото иска. За да се запази цената, трябва да си свършим работата”, добави още министърът.

 

Междувременно стана ясно, че по данни на Евростат цените на електроенергията в България са нараснали с 9,2% през втората половина на 2012 г. сравнено с 2011 г. Въпреки това страната ни продължава да е с най-ниска цена на тока в рамките на Евросъюза. Тази статистика обаче отчита цената на киловатчас, а не какъв процент е тя от средния доход на домакинствата.

 

В сферата на транспорта служебният кабинет ще остави почти завършена автомагистрала „Тракия”. Напредва работата по „Хемус” и „Струма”. БДЖ обаче остава с почти половин милиард лева дългове, а решението за приватизацията на товарни превози се прехвърля на следващите.

 

В земеделието се похвалиха с овладяване на напрежението още в началото на 2-месечното управление. Оставят и почти готова национална стратегия. Установено е, че половината от раздадените пасища не се ползват от животновъди.

 

Повече за отчета на свършеното от служебното правителство гледайте във видеото.