Някои от тях нямат възможност да заминат на лагер в Измир, защото финансите не достигат

Български деца впечатлиха НАСА и ще заминат на тренировъчен лагер в Измир. Част от тях обаче няма да отпътуват с групата, защото нямат финансова възможност да платят сумата за участие.


Искам, като порасна, да напусна Земята, да полетя със звездобалон със скорост по-голяма от тази на светлината. Искам из космическия свят да надзърна, да открия нова звезда в простора, дъх от моята душа да й дам и с ново име да я назова – България Втора”. Това е част от есето на шестокласника Павел Иванов от видинското училище „Отец Паисий”, което написал за международен конкурс на НАСА. Той и още седем негови съученици били отличени за техния нестандартен поглед за бъдещето на космическите пътувания и човечеството.


Децата са поканени да посетят в средата на август тренировъчния лагер на НАСА в Измир, където се подготвят истински астронавти. Програмата предвижда обучение на ученици на възраст 9 - 15 години в областта на астрономията, астрофизиката, биологията и природните науки.


Три от децата обаче няма да могат да посетят лагера, тъй като за участието трябва да се заплати такса от 1770 лева. Училището осигурило част от сумата чрез спонсори, но родителите трябвало да доплатят още по 500 лева. За три от семейства тази сума се оказала непосилна.


Още по темата гледайте във видеото.


Репортер: Биляна Борисова