Той посочи, че ако майчинските бъдат вдигнати от 35 на 50 лв., това ще струва над 1 млрд. лв.

„Ако майчинските бъдат вдигнати от 35 на 50 лв. и се разшири обхватът на хората, които могат да ги взимат, само за тази мярка ще трябват над 1 млрд. лв. Трябва да има достатъчно постъпления в бюджета, за да може да си позволим това”, заяви бившият социален министър от кабинета „Борисов” Тотю Младенов.


По думите му правителството „Орешарски” не трябва да пипа пенсионната система. „Преди 10 години, на всеки 100 човека, излизащи в пенсия, са влизали 120 нови хора на пазара на труда. В момента на всеки 100 човека, излизащи в пенсия, влизат 68 млади хора. Демографската криза е ужасна”, посочи той.


Младенов изрази мнението си и за т.нар. „спешен социален пакет от мерки” по отношение на вдигането на обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст на 310 лв. от 1-ви юли и увеличаване на кръга от хора, които ще взимат тези пари.


„Това за увеличението на майчинските беше залегнало в нашата програма и ние настоявахме това да стане от 1-ви юли, защото смятаме, че без да се коригира бюджетът на държавното обществено осигуряване, това може да се случи. На базата на пенсионната реформа, която направихме, аз мисля, че и тази година ще има такава възможност. По отношение на обхвата от хора, които ще получат енергийни помощи, това също е наложително, защото от 1-ви април се увеличиха пенсиите и това означава, че трябва да се вдигнат и праговете за получаване на енергийни помощи от хората. Ние подкрепямеи вдигане на помощите за първокласниците. Тези мерки ще доведат до повече пари, които да влязат в бюджета на Министерството на труда и социалната политика”, допълни още Младенов.


Запитан дали с помощи ще настъпи промяната, той изтъкна, че по оперативна проглама „Човешки ресурси” вече са усвоени около 1 млрд.лв. "Това са пари за заетост, за бизнеса, за общините, за лични асистенти, за учителите, за лекарите, за стипендии, за квалификация и обучение на хората. Тези пари свършват вече и трябва да се договорят новите за следващия програмен период”, посочи бившият социален министър.


Той изтъкна още, че правителството на ГЕРБ е дало възможност на общините да правят повече социална политика: „Цивилизованото е да дадем на общините те да правят тази социална политика. Но държавата трябва да контролира този въпрос, защото се злоупотребява”.


На тези думи Дора Янкова от „Коалиция за България” отвърна: „Аз се радвам, че ГЕРБ подкрепят леви социални политики, защото във философията на бюджет 2013-а тях ги нямаше”.


Целия разговор гледайте във видеото.