За реконструкцията има осигурено финансиране по ОП „Регионално развитие”

Зрители на Нова сигнализираха за ужасното състояние на пътя Смолян-Девин в района на село Стойките. Въпросният участът всъщност е част от т.нар. ЛОТ 27, като за ремонта му има осигурено финансиране по Оперативна програма „Регионално развитие” още през 2011 г. Сега счупени автомобилни части могат да се видят почти по целия път.


Най-апокалиптична е гледката на пътя при влизане в курортно село Стойките. Там дори да имате шофьорски умения на рали състезател, не бихте могли да избегнете огромните ями.


Местните разказват, че особено през зимата дупките били причина за много катастрофи. Пак те причинявали на туризма огромни загуби. Въпреки че многократно правили подписки до всички ресорни институции, и до днес хората продължават да чакат ремонт на пътя в селото.


От Агенция „Пътна инфраструктура” обясниха, че след проведена обществена поръчка през юни 2011 г., е сключен договор с избрания тогава изпълнител. Година по-късно от агенцията прекратяват договора поради изтичане срока на строително-монтажните работи, като фирмите изпълнили едва 10% от договорените дейности. Впоследствие изпълнителят оспорва решението на АПИ пред съда. И до днес се водят дела.


За да продължи изпълнението на ЛОТ 27, преди два месеца от „Пътна инфраструктура” откриват нова процедура за избор на изпълнител. Стойността на строително-монтажните работи на участъците възлиза на близо 20 млн. лева. 

 

В края на месец май обаче Комисията за защита на конкуренцията е образувала производство по жалба на едно от дружествата изпълнители през 2011 г. Затова в момента процедурата е спряна, като АПИ обжалват това решение. Ако до края на строителния сезон не бъде подновена работата по ЛОТ 27, ще започне консервирането на участъците, където това е необходимо, допълват още от агенцията.

 

Репортер: Анелия Веселинова