Това обясни пред журналисти министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев

На протестите кабинетът „Орешарски” отвърна с обещания - едно от тях е токът да поевтинее с 5% от 1-ви юли. Заявката дойде от енергийния министър Драгомир Стойнев.


Той обяви, че още тази седмица в Народното събрание ще бъде внесен проектът за новия начин, по който ще се образува цената на тока. Министърът изрази увереност, че промените ще бъдат подкрепени не само от поддръжниците на кабинета, но и от опозицията. 


Ако депутатите ги одобрят, токът за бита трябва да падне с 5 на сто. 


Министърът успокои индустрията, че поевтиняването за крайните потребители няма да бъде избито чрез поскъпване на електроенергията за производителите.


Ето и конкретните предложени промени: 


Да се намали студеният резерв и да има нови правила и за заводските централи, като не цялата енергия, произведена от тях, да се изкупува на преференциални цени. И още - оптимизиране на печалбата на дружествата чрез промяна на действащите норми на възвращаемост, включително и на ЕРП-тата, намаляване на отчетените от енергодружествата разходи, сред тях – и признатите загуби, оптимизация на разходите на всички по веригата – от производителя до енергото, предприемане на спешни мерки за стимулиране на износа на ток, и за финал – приходите от въглеродните емисии да отиват за намаляване на цената на зелената енергия


„Тук се прави наистина една огромна промяна. Да, някои хора сигурно ще ги заболи, да, някои хора може би ще искат да протестират. Да, някои хора сигурно ще се възползват от това, че има протести и ще докарат още хора да протестират, но трябва да има справедливост”, коментира министърът.


Във вторник, 18 юни, предстои проектът да бъде обсъден от енергийния регулатор.