Лидерът на БСП няма да подава оставка

Лидерът на БСП Сергей Станишев ще поиска вот на доверие от съпартийците си, но няма да подава оставка. 

 

В четвъртък, левицата свиква Националния си съвет, на който ще обсъдят ситуацията и лидерството в партията. Тогава ще бъде решено и дали да се обърнат към Конституционния съд за статута на Делян Пеевски като депутат.

 

Станишев обясни, че неговата оставка би довела до вътрешнопартийна криза. 

 

„В момента оставката би било бягство от отговорност и подкопаване на основите на правителството, без съмнение това е позиция на Изпълнителното бюро”, заяви Сергей Станишев. 

 

Личните си мотиви за избора на Пеевски за председател на ДАНС, Сергей Станишев обясни със стремеж за бързо постигане на резултати, в което той е бил убеден. 

 

„Никога не съм бил близък с него лично. В последните седмици видях в него човек много силно убеден, мотивиран да работи за държавата. Видях човек, който е минал през много силен вътрешен катарзис”, заяви Станишев пред журналисти.

 

Сега, когато въпросът вече е да остане ли Пеевски депутат, Националният съвет на партията ще решава в четвъртък дали да сезира Конституционния съд. 

 

„Единствено Народното събрание при постъпване на искане за напускане с гласуване освобождава от мандата, който се получава на избори. Другата хипотеза, която ви казах, е хипотезата на несъвместимост, а тя се установява от Конституционния съд”, допълни Станишев. 

 

Междувременно за ежедневните протести лидерът на БСП твърди, че имат информация за нарочно изостряне на напрежението в късните часове от  платени хора.