Мотивите за оттеглянето на кандидатурата са свързани с обществената реакция, каза лидерът на ДПС

„Мотивите ни да оттеглим кандидатурата на Делян Пеевски за председател на ДАНС са кратки. Това решение предизвика остра обществена реакция”, каза от парламентарната трибуна лидерът на ДПС Лютви Местан.

 

„Ние заявяваме, че прочетохме всички поуки, които налага този казус. На първо място - имаме доблестта да заявим, че този случай изправя не само двете партии, които стоят зад кабинета „Орешарски”, но и всички партии, да съобразяват решенията си с начина, по който всеки вижда политическите реалности, но и да си даде сметка за публичните настроения”, каза още той. 

 

По думите му казусът "Пеевски" е поставил нови стандарти пред всички политически партии и те не могат да се прилагат избирателно. 

 

„Българската политика минава през своето чистилище”, заяви Местан. 

 

Назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС според Местан не е първопричината за протестите, а само повод. „Занапред ще се намерят и други поводи. През личността на Пеевски се реализира една стратегия за бърз реванш. Затова заявяваме, че ще се обърнем към Конституционния съд с питане какъв е статутът на Пеевски”, подчерта лидерът на ДПС.

 

Докато Конституционният съд не се произнесе, Пеевски няма да се ползва с правомощия на народен представител, няма да идва в парламента и няма да получава заплата,  уточни Местан.