Просветният министър се отметна от думите си за новата учебна програма, ще уволни виновните

„Докато аз съм министър, няма да позволя от програмата по български език и литература да отпадат произведения на български класици”, заяви министърът на образованието Анелия Клисарова по повод информацията, че ще се променят учебните планове и програми по български език и литература.

 

Промените предвиждаха романът „Тютюн” на Димитър Димов  да отпадне от учебната програма, а на негово място да са изучава романът „Осъдени души”, написан от същия автор.

 

Оказа се, че объркването е причинено от проект, разработван по време на управлението на ГЕРБ, който е качен на сайта на МОН. Във въпросния проект по български език и литература липсват значими произведения на Христо Ботев, на Никола Вапцаров и на други български класици. В този проект не се разглежда „Тютюн”, а „Осъдени души”.

 

„Не виждам как с подобни промени можем да повишим качеството на обучение и защо българските класици трябва да са представени с по-малко произведения“, категорична бе Клисарова.

 

Тя е разпоредила проверка, която да установи как е разработен проектът, кой го е подписал, на какъв принцип е решено кои произведения да отпаднат и кои не, на каква стойност е той и кой е взел парите за него. След проверката министърът ще уволни виновните.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си