Няма пострадали и обгазени хора

Голямо количество отровен трихлор-етан е изтекло тази нощ от девненския завод "Полимери". Инцидентът е станал около 4 часа. 

 

Няма пострадали и обгазени хора, съобщи за Новините на Нова заместник-кметът на Община Девня Ели Иванова. Предприятието „Полимери” е неработещо. Затова опасността там засега е малка. 

 

Сформиран е кризисен щаб. На място има специалисти от екоинспекцията и „Гражданска защита”, които се опитват да овладеят ситуацията. 

 

Няма опасност за населението, както и за околната среда, заяви в Новините на Нова кметът на Девня Атанас Кузев.

 

По думите му цистерната съдържа около 2500 тона трихлор-етан.

 

Хората в Девня обаче никак не са спокойни. Опасните аварии в „Полимери” много пъти ги хвърлят в тревога. През миналата година крадци изнесоха оттам радиоактивни части и 10-има души постъпиха в болница.


В завода има и други опасни вещества като живак и цианкалий, които до скоро никой не охраняваше.


Предприятието е обявено в несъстоятелност, а собственикът му Николай Банев вини за ситуацията държавата, защото тя трябва да ги извози в чужбина за преработка.

 

Вдигнете вой, най-после да се заинтересува Европа, да отпусне някой лев, за да се извози този продукт, да се утилизира някъде. Но първо нека да възстановят връзката между „Полимери” и националната жп инфраструктура. И нека сега Цацаров да се самосезира по този въпрос, защото докато не обгазим хората, не убием няколко хиляди, няма да решим проблема”, коментира Банев.

 

Репортер: Искра Урумова