Под земята са Николай Михайлов и Иван Лазаров

Повече от 24 часа продължава спасителната операция по изваждането на двамата миньори, които останаха под земята след инцидента в мина Ораново. Във вторник се срути голямо количество скална маса в минната галерия. Двама миньори загинаха. 

 

Под земята са Николай Михайлов и Иван Лазаров. Изкопните работи продължават бавно, защото в тунела се копае ръчно. В община Симитли е обявен ден на траур.  

 

Пътят на аварийните екипи към галерията под земята е силно затруднен от огромна скална маса, тиня и вода.

 

„Това, което е изключителен проблем в момента е, че минните спасители, заедно с миньорите, са достигнали до огромна скала. В момента е доставена техника, която да се справи с това препятствие, защото най-важното сега е да се достигне до двамата заградени миньори”, каза Хасан Адемов, министър на труда и социалната политика.

 

От рудника отричат човешка грешка да е довела до инцидента. Твърдят, че спазват всички правила за безопасна работа под земята.

 

„Случаят, който стана вчера, няма нищо общо с безопасността и правника, който спазваме. Това за нас е изолиран случай, природни са причините, а няма човешка намеса или техническа грешка”, коментира Валери Манов, управител на мина Ораново.

 

След предишен инцидент в мината през 2007-ма година, прокуратурата не открива виновни. Следват над 160 проверки на Инспекцията по труда и десетки предписания за охраната по труда и укрепването на минните галерии.

 

„Прави се проверка – нас ни проверяват от Инспекцията по труда на всеки три месеца. Има предписания, които ние изпълняваме”, добави още Манов.

 

„Докато не приключат напълни разследванията не може да се говори за това кой е виновен, но със сигурност има виновни и когато се докаже вината на един или друг, трябва да се носи отговорност, защото най-важното нещо в случая са животът и здравето на хората. Очевидно има проблем с инвестициите – виждате, че нищо не е правено отвън – предполагам, че така е и под земята. Въгледобивът тук е производство, което ангажира работни места, но това не трябва да бъде противопоставяно на живота и здравето на миньорите”, коментира още Адемов.

 

Собственикът на мината ще обезщети семействата на загиналите миньори. Еднократна помощ за близките ще предостави и държавата.

 

Репортер: Екатерина Николова