Главният прокурор иска временно отстраняване на апелативния прокурор на Бургас

Скандалът с публикуваните записи от СРС-та на разговори между висши магистрати и членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) може да доведе до уволнението на Камен Ситнилски - един от членовете на т.нар. правителство на съдебната власт.


Припомняме, че в разговорите се чува как магистратите се уговарят за кого да гласуват при избора за членове на ВСС. Чува се и реплика, че цял ден са били привиквани прокурори, за да се разберат да подкрепят Ситнилски.


Заради този скандал ще бъдат внесени предложения за образуване на дисциплинарни производства и за налагане на наказания на трима от участниците в разговора. Това са Ситнилски, апелативният прокурор на Бургас Емил Христов и окръжният прокурор на Хасково Иван Ванчев. Според Етичната комисия към ВСС тримата са нарушили принципите за независимост на магистратите да не се поддават на външни влияния и да спазват благоприличие. 


"За това дали Емил Христов заслужава да бъде уволнен, не мога да кажа. Спрямо него има образувано досъдебно производство от юни 2012 г. за длъжностно престъпление. С оглед на това днес внасям предложение за временното му отстраняване от длъжност, съобразно разпоредбите на Закона за съдебната власт", каза Цацаров.