Фортисимо Фест се завръща с турне на шест сцени, Велико Търново и Русе посрещат фестивала за първи път

Единственият национален фестивал за класическа музика на открито - Фортисимо Фест, се завръща с традиционното си лятно турне “Музика под звездите”. Тази година маршрутът на турнето е по-дълъг и между 30 август и 15 септември ще мине през шест открити сцени в Бургас, Варна, Русе, Велико Търново, София и Пловдив. За първи път програмата на Фортисимо Фест ще бъде представена във Велико Търново и Русе. Всички концерти ще бъдат със свободен вход.


През 2013 г. Фортисимо Фест навършва четири години - време, за което фестивалът успя да събере десетки хиляди зрители, да се превърне в градска традиция и чакано събитие. 


Сред гост-солистите му през годините са имена като Сара Чанг, Веско Пантелеев-Ешкенази, Георги Черкин, трио “Триада”, Андрю Армстронг, Даниеле Белен. 


Пълната програма на турнето “Музика под звездите” е както следва:


Бургас - 30 август (петък)
Варна - 1 септември (неделя)
Русе - 5 септември (четвъртък)
Велико Търново - 7 септември (събота)
София - 13 септември (петък)
Пловдив - 15 септември (неделя)


Организаторите на Фортисимо Фестн подготвят три паралелни музикални програми - една за Русе и Велико Търново - новите градове от турнето, една за Варна и Бургас, морските сцени на фестивала, и една за традиционните сцени - София и Пловдив.


Както и на предните издания, тази година музикалните програми на “Музика под звездите” отново ще включват три части, изпълнени от солисти с оркестър - класически музикални произведения, авторска музика, фолклор и джаз и съвременна класическа музика


По традиция диригент на шесте концерта от турнето “Музика под звездите” ще бъде Максим Ешкенази


“И тази година музикалните програми на фестивала имат невероятни, световнопризнати солисти. Една от големите ни изненади е, че за концертите в София и Пловдив ще имаме роял на откритите ни сцени. Ще участват децата-победители в конкурса "Да вдъхнеш живот" (Vitam Inspirare), които получиха като награда копия на цигулките Гуарнери дел Джезу и Страдивари от известния лютиер Риц Ивата. Те свирят наистина забележително и българската публика ще ги чуе заедно със големите ни солисти. Оркестрите зад тях ще бъдат на Варненска и Русенска опери, както и Софийският фестивален оркестър”, споделя Маестрото.