Искра Михайлова заяви, че ще създаде един работещ екип

Министърът на околната среда и водите Искра Михайлова отхвърли обвиненията, че уволненията на 15 от 16-те директори на районни инспекции е чистка.

 

„Решенията са взети след множество сигнали и много информация”, заяви в студиото на „Здравей, България” министър Михайлова.

 

Тя заяви, че те сега могат да се явят на конкурс за старите си длъжности и да защитят тезите си.

 

„Имам много сериозни основания да считам, че трябва да се подобри работата в регионалните инспекции по околна среда”, заяви Михайлова.

 

Министърът даде и примери. Според нея всички проекти по „Биоразнообразие” са рискови. 

 

„Там непрекъснато се намират нарушения, пропуски в обществените поръчки и избора на изпълнители”, заяви Михайлова. 

 

Министърът смята, че оттук нататък ще създаде един работещ екип, който няма да допуска тези пропуски. 

 

Що се отнася до наказателните процедури от страна на ЕС, министърът коментира, че проблем е изграждането на депата за твърди битови отпадъци, които трябваше да бъдат изградени до края на 2009 г. 

 

„Трябва да се запитаме защо имаме изградени само две депа по Оперативна програма „Околна среда”, при положение, че имаме ангажимента да изградим 24. Забавянията са толкова големи, че наистина рискуваме да влезем в процедура”, заяви Михайлова. 

 

По думите й глобите са в десетки хиляди евро месечно, защото това е неспазване не само на договор, но и на директива на ЕС. 

 

„Ние трябва да изпълним ангажиментите си като страна-член. В момента се сблъскваме срещу това, че български граждани протестират срещу изграждането на депа и действително една част от изграждането им е спряна“, каза Михайлова.

 

Според екоминистъра жителите на малките населени места възприемат депата като старите сметища, които пушат, разнасят зарази и смрад. 

 

„Модерното депо за отпадъци е инфраструктурен обект, който позволява да се съхранява отпадъкът, без това да изглежда като сметище и да бъдат изградени преработващи инсталации за оползотворяването на отпадъците, които на по-следващ етап да бъдат превърнати в ресурс“, подчерта министърът.