Детето беше затрупано от пясък на Приморско и няколко денонощия беше в кома

12-годишният Олег Николаевич, който беше затрупан от огромно количество пясък при нелеп инцидент на плажа в Приморско, е в добро здравословно състояние.

 

Като прецедент в медицинската си практика определят бургаските лекари случая с 12-годишното руско момче.

 

След като прекара няколко денонощия в кома и имаше реална опасност за живота му, сега Олег е почти напълно възстановен. До дни предстои да бъде изписан от бургаската болница.

 

На 14 август Олег Николаевич беше затрупан от огромно количество пясък на плажа в Приморско, докато със своите съотборници копаели дупки и тунели между тях. Момчето бе докарано в кома в бургаската болница. Реаниматорите няколко денонощия се бориха за живота му. 

 

Олег излезе от кома и в момента е във Второ детско отделение 

 

„Три дни вече е при нас и можем с радост да кажем, че детето почти напълно е  възстановено, движи се самостоятелно в стаята, контактно е, адекватно”, заяви началникът на Второ детско отделение МБАЛ-Бургас д-р Пепа Ралева. „Това, което все още малко ни притеснява, са промени в електро-енцефалограмата, които се дължат на продължителната хипоксия”.  

 

Поради тези промени Олег ежедневно е консултиран от детски невролог. На родителите му е препоръчано лекарското наблюдение да продължи и след завръщането им в Русия. 

 

„ На този етап той е много добре. Това е същото дете, което родителите познават. В бъдеще не би имало никаква причина той да бъде по-различен от това, което е в момента. Просто ще се наложи да взема медикаменти още известно време”, обясни неврологът д-р Калина Ишкиева.

 

Лекарите са категорични, че Олег е прецедент в медицинската им практика и отдават бързото му възстановяване на това, че е бил активен спортист. 

 

Разходите за лечението но Олег в болницата се очаква да бъдат покрити от застрахователя му. Той обаче не е единственият чужд гражданин, на който бургаските лекари са помогнали по време на почивката им у нас. 

 

„10-15% от пациентите през летния сезон са чужденци. На тези пациенти, които са граждани на Европейския съюз, престоят им в болницата се покрива от Здравната каса, а на всички други пациенти, които не са граждани на Европейския съюз, се покрива или от техния застраховател, или плащат на ръка, ако нямат застраховка”, обясни и.д. директор на болницата д-р Бойко Миразчийски.

 

Репортер: Цеца Алексова