Причината е засилилият се трафик на преминаващите коли от Турция през България към Западна Европа

Напрежение на граничния пункт "Калотина" заради огромна опашка от автомобили. Трафикът е силно затруднен заради големия брой гастарбайтери от Турция, които се придвижват към Западна Европа.

 

По пътя към границата има стотици чакащи автомобили. Колоната автомобили се простира около 12 километра. За да улеснят движението полицията образува „тапи” – спират автомобилите за да не се струпат всички превозни средства на границата. Първата „тапа” е на 30 километра преди границата, близо до Сливница. 

 

Така пътят от София до границата отнема повече от три часа. Причината за тези опашки са стотиците турски граждани, които се прибират към домовете си в Централна и Западна Европа заради началото на учебната година, която в много страни започва на 1 септември. Граничните власти не успяват да обработят достатъчно бързо преминаващите граждани, независимо че работят при пълен капацитет.

 

Всички бензиностанции са пълни. Тирове и автобуси няма да успеят да спазят графиците си. Очаква се през днешния ден трафикът да се увеличи още повече. Властите препоръчват на пътуващите от България за Сърбия маршрутите през ГКПП-Брегово, ГКПП-Връшка чука и ГКПП-Стрезимировци.

 

Обстановката на ГКПП „Калотина” е такава от последното денонощие. Обяснението, което си даваме е следното: сезонните работници от Турция, които работят в страни от Европейския съюз, бързат да се приберат до 1 септември, когато започва учебната година в европейските държави”, каза пред камерата на Нова ТВ Димитър Кеменчеджиев, директор на Гранична полиция – Драгоман.

 

За последните 24 часа граничните полицаи на „Калотина” са обработвали поне 700 автомобила на час. Споделиха, че само за миналата нощ е имало два опита за нелегално извеждане на малки деца и други хора през границата ни.  

 

Повече за километричните опашки вижте във видеото.