Най-шокиращите сделки от летния прозорец на сезон 2013/2014

В полунощ на 2-ри септември затвори летният трансферен прозорец. Футболните клубове приключиха поне за момент с продажбите, покупките, наемите и заменянето на своите играчи. И този път не липсваха изненади.

 

В последния ден бяха извършени няколко гръмки трансфера, които заляха първите страници на вестниците. Гарет Бейл стана най-скъпия футболист в историята със своя трансфер за 100 милиона евро, въпреки че някои източници твърдят, че сумата е около 91 милиона. „Арсенал” се подсили с Месут Йозил, „Манчестър Юнайтед” купи Маруан Фелайни, а общо за лятото бяха похарчени над 1,5 милиарда евро.

 

В Англия бяха похарчени общо 768 милиона евро, в Испания и Италия – по 395 милиона. Следват Франция с около 375 милиона, а Германия се отчете със „само” 270 милиона за трансфери.

 

А ние си мислехме, че има финансова криза…

 

По този повод решихме да ви представим най-скъпите покупки от летния прозорец на сезон 2013/2014. „Реал” Мадрид се отличава с три от тях, ПСЖ и „Монако” с по два, а „Манчестър Сити”, „Барселона” и „Байерн” Мюнхен запълниха десетката.

 

 

1. Гарет Бейл. Младият талант счупи световния рекорд със своя трансфер в „Реал” Мадрид на стойност 100 милиона евро. След невероятен сезон в „Тотнъм”, уелсецът ще трябва да се изправи пред предизвикателството да засенчи новия си съотборник Кристиано Роналдо като „най-скъпия играч в историята”.

 

2. Единсон Кавани. 26-годишният Кавани вкара 78 гола за своя бивш клуб „Наполи” в общо 104 изиграни мача. Това накара милиардерите от ПСЖ да се насочат към нападателя, като го откупиха за 64,5 милиона евро. С това той се превърна в един от най-скъпите футболисти в историята, заедно със своя съотборник Златан Ибрахимович. Тепърва предстои да видим как двамат ще се сработят.

 

3. Радамел Фалкао. Единственият футболист, който държи два от 20-те най-скъпи трансфера в историята. Първо преминава от „Порто” в „Атлетико” Мадрид за 47 милиона евро, а след това „Монако” купуват играча за умопомрачителните 60,5 милиона.

 

4. Неймар. Бразилският вундеркинд се присъедини към „Барселона” още в началото на трансферния прозорец за 57 милиона евро от „Сантос”. Смятаният за един от най-талантливите млади играчи на света ще трябва обаче да се докаже на „Ноу Камп”. Нападателната мощ на „Каталунците” става все по-впечатляваща, след като Неймар се присъедини към Лионел Меси, Шави, Андрес Иниеста и компания.

 

5. Месут Йозил. Немският полузащитник се превърна в най-скъпата покупка в историята на "Арсенал", след като часове преди затварянето на прозореца напусна "Реал" Мадрид за 50 милиона евро. Партньорството му с Джак Уилшър в средата на терена е много обещаваща за феновете на "Артилеристите". 

 

6. Джеймс Родригес. Колумбийският национал впечатли с отбора на „Порто” и веднага се заговори за интерес от най-големите тимове в Европа. В крайна сметка за подписа му се пребори „Монако”, с финансовата подкрепа на новия си благодетел Дмитри Риболовлев, който брои за крилото 45 милиона евро.

 

7. Гонсало Игуаин. Нападателят предизвика истинска еуфория при пристигането си в Неапол. Новият мениджър на италианския тим Рафаел Бенитез имаше на разположение парите от трансфера на Кавани в ПСЖ, и не се притесни да похарчи 40,6 милиона евро за аржентинеца.

 

8. Фернандиньо. Най-възрастният играч в топ 10 на тазгодишните трансфери. Полузащитникът смени украинския студ с дъждовна Англия, като „Шахтьор” Донецк и „Манчестър Сити” си стиснаха ръцете за 40 милиона евро.

 

9. Марио Гьотце. 37 милиона евро. Толкова платиха „Байерн” Мюнхен за услугите на младия полузащитник, като го отмъкнаха от най-големите си противници – „Борусия” Дортмунд. Интересното е, че играчът беше трансфериран няколко дни преди финала в Шампионската лига между точно тези два отбора.

 

10. Маркиньос. 19-годишният бразилски играч се присъедини към отбора на ПСЖ след едва година с екипа на „Рома”. Трансферната сума е 35 милиона евро, а парижани си осигуриха услугите на един от най-стабилните млади защитници в света.

 

Автор: Рой Хил