Инициативата цели да запознае градските деца, които нямат роднини и близки на село, с живота там

Дванайсет младежи влизат в ролята на внуци назаем и живеят на село в домовете на баби и дядовци. Инициативата е по проект „Приемно село” и цели да запознае градските деца, които нямат роднини и близки на село, с живота там. Новаковци, Габровско, е първото село в България, което приема внуци.


Идеята е на студентката Вероника Йосифова от Габрово, която вярва, че младите хора могат да възродят живота в китните балкански села. Инициативата неслучайно стартира в Новаковци. Селото е с триста годишна история и според местните жители, който живее там няколко дни, ще поиска да остане завинаги.


Възрастните хора са изключително радостни от инициативата, а някои дори разкриха, че това е била  тяхна мечта. 


Първите младежи, които са избрани да станат внуци под наем, са най-дейните ученици от гр. Габрово. Повечето от тях нямат баба и дядо на село и за тях е истинско предизвикателство една седмица да учат стари занаяти, да правят мекици и дори да варят ракия


„На мен ми харесва животът тук, защото е по-хубаво от града, не е толкова шумно и е по-интересно – има животни, има какво да видим”, разказва Деница – една от първите внучки под наем.  


От Община Габрово се надяват да направят мрежа от приемни села в цялата страна, за да може повече млади хора да се докоснат до занаятите, характерни за живота на село. 


Повече за инициативата разберете от видеото.


Репортер: Кремена Недялкова