Датата носи специална църковна символика

Започна новата учебна година. Почти 755 хиляди ученици чуха първия звънец след лятната ваканция. 127 хиляди учители ще обучават. Близо 64 хиляди са първокласниците, които тази есен прекрачиха прага на училището. Малко се знае обаче за това откъде идва традицията учебната година у нас да започва на 15 септември. Тя е въведена преди 140 години и носи специална църковна символика.

 

Едва ли има ученик, който поне веднъж да не се е питал кой, кога и защо е измислил това да се тръгва на училище точно на 15 септември. Отговорът – Варненският митрополит Симеон през 1873 година на специален учителски събор.

 

На този събор се уеднаквява програмата на всички учители, приема се като задължително началното образование за децата и се приема началото на учебната година да бъде на 15 септември - точно след Кръстовден, след големия християнски празник на въздвижение на кръста”, каза Борислав Аврамов от Варненската и Великопреславска митрополия.

 

Не само началната дата на учебната година е избрана специално, символика има и в нейната продължителност.

 

Учебната година продължава точно 9 месеца. Това е търсено като значение, защото за 9 месеца се ражда едно дете и така всяко дете за 9 месеца израства с една такава друга година в своето развитие”, допълни Аврамов.

 

Репортер: Искра Урумова