Причината са продължаващите ремонти в учебните заведения

Само ден след началото на новата учебна година много училища в Южна България затвориха. Със заповед на кметовете на Асеновград и Пловдив е разпоредена принудителна ваканция до края на седмицата в няколко учебни заведения в двата града. Причината са продължаващите ремонти.


Най-критично е положението в асеновградската гимназия „Княз Борис”, където ремонтът се очаква да приключи на 20 октомври. Майсторите са изключително малко и работят мудно, казват учителите. За това наравно с тях са грабнали четките и боите, за да могат поне до другата седмица да подготвят класните стаи.


„Искаме да се вместим в тази седмица и да приключим по-бързо с ремонтните дейности, за да може да започнат нормално учебните занятия. Почистили сме си основно стаите, тъй като бяха доста замърсени. Освен това подиумите си ремонтирахме сами”, обясни Лилия Бижева, начална учителка СОУ „Княз Борис I” – Асеновград.


Забавените ремонти в Асеновград не са по вина на училищните директори. Те се извършват по проект за енергийна ефективност, който общината е спечелила късно.


От понеделник децата тук ще учат само в една смяна – сутрешна, и то с намалени часове от по 20 минути. Това означава, че учителите ще прескачат уроци, а децата сами ще трябва да наваксат пропуснатото.


Подобна е ситуацията и в две училища в Пловдив. В тях учебната година също ще започне следващата седмица, въпреки че ремонтите ще приключат в края на октомври.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Благой Бекриев